Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling waarmee de overheid bedrijven ondersteunt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie.

Met EIA kan 58% van de investeringskosten, van energiebesparende bedrijfsmiddelen af worden getrokken van de fiscale winst, bovenop uw gebruikelijke afschrijving. Hierdoor hoeft er minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting te worden betaalt.

Waarom EIA?
Voor het opwekken van energie worden veel fossiele brandstoffen gebruikt. Dit heeft als gevolg dat CO2- en andere emissies bijdragen aan het wereldwijde klimaatprobleem. Naast het klimaatprobleem begint de voorraad fossiele brandstoffen uit te dunnen. Om deze reden stimuleert de overheid duurzame energiehuishouding zodat we ook op lange termijn de beschikking hebben over schone en betaalbare energie.
Het belastingvoordeel dat via EIA wordt verkregen, zorgt ervoor dat het eenvoudiger is om te investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. EIA heeft dus dubbel voordeel. De energiekosten gaan omlaag én er hoeft minder belasting te worden betaalt.

Wat zijn de voorwaarden?
De bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor EIA voldoen aan energieprestatie-eisen en bevorderen doelmatig gebruik van energie. Deze zijn terug te vinden op de Energielijst 2019. Deze kan onderaan de pagina worden gedownload.
Wanneer aan de volgende voorwaarden wordt voldaan, kan er worden geprofiteerd van EIA:
– U heeft een onderneming voor eigen rekening en bent belastingplichtig voor inkomsten- of vennootschapsbelasting in Nederland.
– U investeert in een bedrijfsmiddel dat voldoet aan de eisen van de Energielijst en dat minimaal € 2.500 kost.

Het aanvragen van de EIA
Meldt de investering, per soort bedrijfsmiddel, digitaal via het eLoket van RVO.nl. Let wel op dat het op tijd wordt gemeld. Als de investering voor EIA in aanmerking komt, wordt er een verklaring ontvangen. Op deze verklaring staat het bedrag dat voldoet aan de EIA. Het totale bedrag aan energie-investeringen dat per onderneming voor EIA in aanmerking kan komen is minimaal € 2.500 en maximaal € 120 miljoen per kalenderjaar. 58% van het investeringsbedrag waarvoor een EIA-verklaring is ontvangen, mag van de fiscale winst worden afgetrokken.

Voor meer informatie kunt u naar de website van RVO gaan.

Deel dit bericht
Airview is een ervaren speler in de branche Onze referenties
Heeft u vragen over onze diensten of producten? Bel ons E-mail ons Adresgegevens